lördag 16 januari 2021

Tröst och strävan utan garantier, i en föränderlig tid


 

"På min hemplanet hade jag, så snart jag förfärades inför lidandet och individens betydelselöshet, tröstat mig med tanken att den sammanlagda effekten av all vår blinda strävan måste bli ett människoandens långsamma men magnifika uppvaknande."


Varje lördag presenterar bloggen Mina skrivna ord "Veckans mening". Avsikten är att lyfta fram en mening som fått oss att stanna upp och tänka till (humoristisk, allvarlig eller vadsomhelst). Meningen ovan kommer från Stjärnskaparen av Olaf Stapledon.

Olaf Stapledon (1886-1950), brittisk science fiction-författare, är mest känd för just Stjärnskaparen (Star Maker, 1937).


Europe a Prophecy copy H 1795 Houghton Library object 1


Denna månad utgiven på nytt av TiraTiger Förlag i nyöversättning av KG Johansson, som även för boken skrivit kommentarer till Stapledons verk samt en kort biografi över författaren. Började läsa igår... och glömde tiden. Så kan det ju som vi vet vara när man hittar något intressant. Tänkte mycket på tiden som var då, när boken skrevs, tiden som är nu, och tiden som skall komma, hur den kan bli. Man tänker sig olika scenarier.Deltagande meningar kan du denna gång finna här6 kommentarer:

 1. Det fanns i alla fall hopp i meningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grusades i meningen efteråt. ;)

   Radera
 2. Den meningen tyckte jag om. Vacker ändå på något sätt. Och visst är det underbart med en bok som man inte kan lägga ned!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fängslande är ett bra ord för sådana böcker.

   Radera
 3. Fint omslag! Men jag vet inte om jag tycker mig se något slags uppvaknande, ens långsamt. Jag tycker snarare att vi aldrig lär oss. Fast kanske på så lång sikt att jag inte riktigt kan greppa det, 30 000 år eller så?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jösses, man kan verkligen misströsta... kan bara hålla med dig.

   Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).