tisdag 12 januari 2021

Vilka blir de nydanade orden 2021, förslag någon?Rolig med nya ord! Kanske någon som läser detta sitter inne med något egenpåhittat innovativt förslag på nytt ord redan nu, såhär i den lugubra början på detta nya år?


Jukeboxbio är ett nytt ord enligt Institutet för språk och folkminnen. Vad jag kan se var ordet inte med på nyordlistan för 2020.


Vilka engelska ord trendade 2020? Är det möjligt att det kommer försvenskade varianter av något av följande? Eller finns det redan?:

Binge watching - om ni ser flera episoder på raken av en tv-serie.

Chillax - mix av chill out och relax... vilket väl är samma sak, eller har jag missuppfattat?

Ecoanxiety - oro orsakad av förtvivlan/hjälplöshet inför miljö- och klimathot. 

Empty suit - chef eller tjänsteman som saknar empati, låter sin egen inkompetens bli till anklagelser mot andra på arbetsplatsen tills de går sönder och brister i tårar.

Hangry - någon som är hungrig och därav på dåligt humör.

Hodophobia - irrationell eller oproportionerlig rädsla för att resa. Om samma känsla uppenbarar sig under en pandemi är det dock bara sunt förnuft... alla är tyvärr inte förunnade detta sunda förnuft.

Information bubble - samma som mediebubbla möjligen?

Nothingburger - något upphaussat med liten eller ingen betydelse, t.ex. presskonferens som förannonserats stort men inte tillför något nytt.

Patient zero - första människan som smittades av en sjukdom vid första utbrottet.

Sharent - de som ständigt och jämt delar foton eller annan information om sina barn (gäller säkert även barnbarn) på sociala medier.

Swole - typ "mycket muskulös", den som vill bli muskelknutte/-knutta (muskelknutta är nog inget ord som finns - vad kallas den kvinnliga motsvarigheten då?) måste fortsätta styrketräna för att bli swole.

Techlash - mix av technology and backlash som får stå för en slags negativ reaktion mot stora teknikföretag och tekniska produkter. Att gorma över Facebook och allt vad det står för kan vara ett sätt att uppleva techlash.

Unfriend - att sluta vara vän/kontakt med någon på sociala media. Avfölja är ju inte samma sak.

Zhuzh (up) - piffa upp eller göra intressant. Så visst, vi har ju redan ett uttryck för det, "piffa upp" alltså.


Läste ett ord i den roman jag för närvarande läser och tänkte att det måste vara ett hittepåord som inte finns, vad sägs om:

Däggdjurströst. Har ni hört eller läst det ordet förut? Mina associationer går till hunden som kommer och trycker sig mot en då man sätter sig ner hos den för en stunds social samvaro. Eller då hund och katt klämmer från varsitt håll så man sitter som i ett skruvstäd på natten då det är en aning kallt inne... 😂


2 kommentarer:

  1. Så många roliga ord; gillar verkligen hangry, så träffande! Skönt att du har ett pälsklätt skruvstäd i kylan!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, hangry... det går liksom inte att skapa något svenskt ord som motsvarighet till det.

      Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).